آمد

گروه معماری و املاک آمد

گیاهان رونده

 

 

گیاهان رونده

Creeping plants

همه چیز در مورد  گیاهان در معماری

 

 

 

    

گیاهان رونده

گیاهان بالارونده گیاهانی به سمت بالا رشد می کنند، در این گیاهان ویژگی بالاروندگی، تلاش برای مرگ و زندگی جهت رسیدن به ارتفاع کافی برای دریافت نور لازم به منظور تولید برگ های جدید، گل و در نهایت تشکیل بذر است. قسمت های بالای گیاه بالارونده بهتر قادر به پراکندن بذر ها جهت زنده ماندن هستند. می توان این فرایند طبیعی را از طریق دقت در کاشت و مراقبت مناسب بهبود داد و همزمان از گل و شاخساره این گیاهان شگفت انگیز به صورت های مختلف بهره مند شد. طراحی کاشت بالارونده ها اهمیت دارد، چون برخی از انها به قدری پر رشد هستند که نمی توانند برای محل های کوچک یا باغچه های داخل حیاط بکار برده شوند.

 

برخی از کلماتیس ها و دیگر گیاهان بالارونده گل های بزرگ تولید میکنند اما واریته هایی وجود دارند که بیشتر برگساره آنها اهمیت دارد مانند سیسوس و عشقه که می توانند برای پوشاندن دیوار ها بکار روند. این گیاهان همچنین برای رشد روی فنس ها، درختان، آلاچیق ها و روی ساختمان ها و آلونک ها عالی هستند. برخی بالارونده ها نیز برای آویزان شدن مناسب هستند ، بنابراین سبدهای آویزان را تزئین کرده و یا می توانند در روی دیوارها برای آویزان شدن به پایین بکار روند. برخی گیاهان بالارونده مکان های دارای شرایط سایه آفتاب را ترجیح می دهند و انتخابی مناسب برای پوشش زمین هستند. برخی نیز میوه های زیبا تولید می کنند.

 

استکانی پیچ ، یکی از گیاهان بالارونده و بومی آمریکای جنوبی و مرکزی به صورت علفی با ساقه زاویه دار، برگساره براق، و گل های استکانی شکل است که در ابتدا متمایل به رنگ سبز و سپس به رنگ بنفش متمایل شده و دارای ارقامی با رنگ های سفید و ابلق می باشد. گیاه تا ارتفاع حدود ۸-۷ متر رشد کرده و از اواسط تا اواخر تابستان گل می دهند و در مناطق معتدل بصورت یکساله پرورش داده می شود.

 

نیازها:

حساس به سرماست و نیاز به خاک حاصلخیز دارد. نیاز آبی آن متوسط و می تواند در محل سایه-آفتاب کشت شود.

 

افزایش:

از طریق کاشت بذر و ریشه دار کردن قلمه قابل افزایش است. انواع ابلق با قلمه افزایش می یابد.

 

گیاهان بالا رونده همیشه سبز دسته ای از گیاهان بالا رونده هستند که با پرورش آن می توان جلوه ای زیبا به فضای اتاق، حیاط یا باغ خود بخشید. این گیاهان رونده علاوه بر زیبایی همانند یک حایل عمل کرده و برای روی بالکن بسیار مناسب می باشند. این گیاهان رشد طولی خوبی دارند و به سرعت رشد می کنند که البته ممکن است این رشد انبوه مشکلاتی به همراه داشته باشد. به همین دلیل باید متناسب با فضای خود بهترین گیاه بالا رونده همیشه سبز را انتخاب کنید.

 

اگر می خواهید به کمک گلهای رونده یک نمای متفاوت و منحصر به فرد در باغ یا آپارتمان خود ایجاد کنید، برای آشنایی با چند نمونه از گیاهان بالا رونده همیشه سبز ما را تا انتهای مطلب همراهی کنید.

 

۱-  گل یاس یا پیچ امین الدوله lonicera japonica

 

سریعترین گیاه رونده

گیاه رونده گلدانی

نام علمی Lonicera caprifolium

نور مناسب برای رشد و گل دهی: به آفتاب کامل نیازمند است

تکثیر:قلمه زنی، خوابانیدن گیاه و کاشت بذر

خاک مناسب:خاک قلیایی با زهکش مناسب

آبیار:خاک گیاه باید همیشه مرطوب باشد

 

پیچ امین الدوله که اغلب آن را با نام گل یاس یا یاس پیچ می شناسیم به دلیل آن که اولین بار توسط علی خان امین الدوله در باغ امین الدوله کاشته شد، اینگونه نامگذاری شده است. یاس، گیاهی همیشه سبز، پیچنده و معطر است که دارای گل های زیبا و معطر به رنگ سفید و زرد و میوه های زینتی کوچک به رنگ قرمز و نارنجی می باشد. این گل رونده که بومی چین، ژاپن و تایوان است دارای ۱۸۰ واریته از جمله L.japonica و L.periclymenum و L.caprifolium می باشد؛ تمام گونه های آن همیشه سبز نیستند، به عنوان مثال L.fragrantissima گونه خزان کننده یاس است که تا ۳ متر بالا می رود.

گل یاس از گیاهان گلدار چند ساله است که از اردیبهشت تا مهر ماه، زمان گلدهی آن می باشد. این گل رونده نیاز به هرس کردن ندارد مگر برای افزایش زیبایی و منظم کردن، شاخه های مزاحم و خشک را می توان هرس کرد. آبیاری منظم، کود دهی به موقع، قرار دادن گیاه در مسیر جریان هوای مناسب و نور آفتاب، نیاز به یک قیم از نیازهای مراقبتی این گیاه بالارونده همیشه سبز می باشند. البته بیشتر گونه های گل یاس سایه-آفتاب را دوست دارند و ترجیح می دهند ریشه آن ها در سایه قرار بگیرد؛ قرار گرفتن گیاه در سایه به خصوص در مناطق گرم، حمله آفت شته را کاهش می دهد.

سریعترین گیاه رونده

کاشت این گیاه در باغچه های کوچک مناسب نیست زیرا یاس سریعترین گیاه رونده است که تا ۱۰ متر ارتفاع دارد و قدرت پوششی آن زیاد است و می تواند بر یک درخت بزرگ هم غلبه کند.

پیچ امین الدوله از گیاهان بالا رونده همیشه سبزی است که نگهداری آن به عنوان گیاه رونده آپارتمانی مشکل است چون به راحتی با محیط اتاق سازگار نمی شود و به مراقبت و توجه زیادی نیاز دارد.

برای نگهداری از یاس در اتاق باید گلدان آن را کنار پنجره قرار داد یا از سبد آویز استفاده کرد و درون گلدان را از خاک غنی با ماسه و کودهای گیاهی پر کرد.

 

گل یاس را می توان از انواع گلهای رونده باغچه ای دانست که کاشت آن کنار نرده، آلاچیق، دیوار، پرچین چوبی و داربست علاوه بر آنکه باعث ایجاد منظره ای زیبا و جذاب می شود، می توان به کمک ساقه های رونده آن قسمتی از محیط را هم پوشاند. در مجموع گیاه پیچ امین الدوله را برای معطر کردن فضا، استفاده از خواص درمانی آن، به عنوان پیچک زینتی و ایجاد پرده و حایل گیاهی، پرورش می دهند.

 

۲- پیچ ساعتی Passion flower

نام علمی Passiflora caerulea

شکل ظاهری: از جمله گل های رونده دیواری می توان گل‌های ساعتی را نام برد که این گل در اوایل تابستان ظاهر می‌شود و تا اواسط پاییز گل دارد.

نور: زیاد و آفتاب کامل(در نور کم گل نمی‌دهد.)

دما: بهار و تابستان 24 درجه و پاییز و زمستان 15 درجه سانتی‌گراد

 

تغذیه: بهار و تابستان کود محلول در آب هر هفته نصف میزان توصیه شده فروشنده

تکثیر:بذر، خوابانیدن، قلمه

خاک مناسب:مخلوطی از دو قسمت پیت، دو قسمت خاک سوم و یک قسمت شن درشت

آبیاری:به آب زیاتری نیاز دارد؛ آبیاری در زمستان در صورتیکه سطح خاک خشک شود. تابستان آبیاری 2 روز یک‌بار و زمستان زمان خشکی خاک (هر 10 روز یک‌بار)/ غبارپاشی در تابستان 2 تا 3 بار در هفته

پیچ ساعتی یا پَنگانو گیاهی بالارونده، زینتی و چند ساله است که بومی برزیل،آرژانتین، پاراگوئه و اروگوئه است. این گیاه بالا رونده همیشه سبز به قیم احتیاج دارد، گل های درشت، معطر و زیبای این گیاه گلدار دارای شهد فراوانی است و به رنگ سفید، آبی، ارغوانی و بنفش می باشد. این گل زینتی در ماه های گرم سال گل می دهد و عمر گل ها یک تا دو روز است؛

علت نام گذاری

به خاطر اینکه گلبرگ ها، پرچم و مادگی آن شبیه به شماره و عقربه ساعت می باشد، بدین نام معروف شده است.

 

گل ساعتی رونده از گیاهان بالا رونده همیشه سبز است که از آن برای سر درب منازل، روی نرده ها و سایبان ها استفاده می کنند. البته پیچ ساعتی یک نوع گل رونده آپارتمانی هم هست و می توان آن را در گلدان قرار داد به شرطی که زود به زود آن را هرس کرد و در بهار گلدان را با یک اندازه بزرگتر عوض کرد.

میوه های قابل خوردن پیچ ساعتی

پیچ ساعتی یا پشن فروت، از گیاهان رونده سریع الرشد است که ساقه های علفی یا چوبی بلند آن توسط پیچک هایی که در خود دارند، به دور درخت می پیچند و بین ۴ تا ۹ متر بالا می روند. ساقه های این گیاه رونده همیشه سبز، به شکل صاف یا کرکدار است، میوه های بیضی شکل و آبدار آن نیز در ابتدا سبز رنگ و سپس نارنجی می شوند و قابل خوردن هستند و محبوب ترین میوه بین بومیان آمریکای جنوبی می باشند.

گونه های گل ساعتی

گیاه رونده ساعتی دارای دو گونه زینتی و دارای میوه می باشد که گونه میوه دار آن مصرف دارویی دارد. در ایران بیشتر گونه تزئینی گل ساعتی کاشت می شود و نوع دارویی آن بیشتر در مناطق حاره آمریکای شمالی و جنوبی و برزیل وجود دارد. گل ساعتی از گیاهان بالا رونده همیشه سبز است که علاوه بر صنعت داروسازی در صنعت شیرینی و بستنی سازی نیز مورد استفاده قرار می گیرد.

گل ساعت یا پاسی فلور طبعی گرم دارد  و تمام بخش های آن خاصیت دارویی دارند؛ درمان بی خوابی ناشی از نگرانی روانی و کار زیاد، خاصیت آرام بخشی، ضد تشنج، کاهش اضطراب، اسپاسم عضلانی و بی خوابی ناشی از ترک اعتیاد، ضد افسردگی، تقویت کننده قلب، ضد سرطان، ملین و محرک سیستم گوارش، کم کننده کلسترول خون، تفویت کننده چشم و پوست، کاهش علائم آسم، کاهش وزن، کاهش آلرژی و التهاب، محرک مغز، بازکننده عروق، ضد سرفه از خواص درمانی این گل رونده می باشند.

 

این گیاه در صنعت داروسازی و پزشکی مورد استفاده قرار می گیرد؛ برگ، میوه و گل های این گل رونده خاصیت دارویی دارند و در طب سنتی به صورت دمکرده مصرف می شد. گل ساعتی به شکل چای، قرص و قطره استفاده می شود؛ قطره پاسی پی و پاسی فلور از فرآورده های این گیاه می باشند.

البته مصرف فرآورده های این گیاه بالارونده باید زیر نظر پزشک انجام شود چون مصرف زیاد قطره آن باعث ایجاد اسهال و ناراحتی‌های گوارشی و خواب آلودگی و حتی کما می شود. در ضمن ریشه این گیاه سمی است و تنها مقدار کمی از آن برای کشتن کرم معده مفید است.

 

۳- پیچک نیلوفر morning glory

نام علمی Ipomoea tricolor

نور مناسب:نور مستقیم آفتاب حداقل ۶ تا ۸ ساعت در روز

تکثیر:کاشت بذر در فصل بهار یا قلمه چوب نرم یا نیمه‌رسیده در تابستان

خاک مناسب:ترکیبی از خاک برگ و خاک معمولی باغچه

آبیاری:متوسط، خاک مرطوب باشد.

گل نیلوفر، نیلوفر پیچ، نیلوفر سه رنگ، نیلوفر رونده یا مورنینگ گلوری گیاهی چند ساله و از خانواده پیچکیان است که متعلق به نواحی گرمسیری به ویژه مکزیک و آمریکای مرکزی و جنوبی می باشد. این گیاه دارای گونه های رونده، دائمی، یکساله و همیشه سبز می باشد و گل های شیپوری آن در رنگ های گوناگونی وجود دارند. گل های معطر و خوشبو این گیاه رونده صبح باز می شوند به همین دلیل به آن Morning glory می گویند.

 

گل پیچک رونده یکی از سریعترین گیاهان رونده است که به خاطر تولید زیاد بذر به آن هرز مهاجم هم می گویند و بلندی شاخه های آن به ۲ تا ۴ متر می رسد و به سرعت تمام حصار شما را می پوشاند. کاشت این گیاه رونده در آلاچیق، سایبان، بالکن، کنار نرده و داربست یا به عنوان زمین پوش باعث ایجاد چشم اندازی جالب می شود.

 

نیلوفر  از گیاهان بالا رونده همیشه سبز است که در آب و هوای معتدل رشد بهتری دارد اما چون بومی مناطق گرمسیری است و تا حدی می تواند خشکی را تحمل کند، در مناطق گرمسیر هم رشد می کند. در مناطق گرمسیر این گیاه را در محلی بکارید که عصر سایه باشد تا بهتر گل بدهد.

 

پیچک نیلوفر برعکس گل ساعتی رونده، خوراکی نیست و دانه های آن خاصیت توهم زایی دارند و در صورت مصرف فرد دچار تهوع می شود.

نیلوفر پیچ گیاه بالارونده همیشه سبز مقاومی است که به مراقبت زیادی نیاز ندارد، آبیاری مرتب برای اینکه خاک آن به صورت همیشگی مرطوب باشد تا زمانیکه به رشد کامل برسد مناسب است؛ البته خاک گلدان نباید خیس باشد چون باعث کاهش رشد گیاه و زرد شدن تدریجی برگ ها می شود. این گیاه بالا رونده همیشه سبز به هرس نیاز ندارد مگر افرادی که از آن به عنوان گل رونده آپارتمانی استفاده کنند.

این گیاه بالا رونده به قیم نیاز دارد تا به اطراف آن بپیچد و بالا برود که بهتر است به خاطر ازدحام و سنگینی ساقه های گیاه، پایه های قیم را در خاک فرو ببرید. برای گلدهی بهتر این گل رونده به جای کود دادن از خاک برگ استفاده کنید.

گل نیلوفر از گیاهان بالا رونده همیشه سبزی است که با سرعت به سمت بالا حرکت می کند و اطراف هر چیزی که بر سر راهش قرار گیرد می پیچد به همین دلیل زمانی ارتفاع آن بیست سانتی متر شد باید آن را از گلدان خارج کنید و در محلی باز بکارید.

 

۴- هویا یا پیچ مومی Hoya bella

نام علمی Hoya bella

نور مناسب:مکانی روشن و پر نور اما به دور از نور مستقیم آفتاب

تکثیر:قلمه ساقه

خاک مناسب:دو قسمت پیت موس + دو قسمت خاک معمولی + یک قسمت رومی کولایت + یک قسمت پرلایت

آبیاری:آبیاری منظم پس از آن که سطح خاک تا حدود عمق ۵ سانتیمتری خشک باشد.

هویا یا پیچ مومی یا شهد مومی به خانواده Asclepidaceae تعلق دارد و دارای ۲۰۰ گونه همیشه سبز است که اغلب آن بالا رونده است. هویا گیاهی همیشه سبز است که دارای گونه های متعددی می باشد؛ پیچ شمعی (Hoya carnosa)، Hoya australlis، Hoya coronaria، Hoya imperialis، Hoya Keysii، Hoya multiflora و پیچ مومی (Hoya bella) معروف ترین گونه های این گیاه رونده می باشند.

 

پیچ مومی (نوع کوتاه قامت گیاه هویا) شاخه هایی آویزان، برگ های تخم مرغی و سبز رنگ و گل های گوشتی ستاره ای شکل سفید و معطر دارد. هویا از انواع گیاهان گوشتی  است که در بافت خود آب نگه می دارد و از گیاهان بالا رونده همیشه سبز است که سن گیاه، محل نگهداری و نوری که دریافت می کند در گلدهی آن تاثیر گذار هستند.

این گیاه بالا رونده همیشه سبز به گرمای زیاد، خاک قلیایی و رطوبت هوای ۷۰ درصد نیاز دارد. این گیاه رشد سریعی دارد و اگر می خواهید گیاه حالت بوته ای داشته باشد می توانید سر ساقه ها را هرس کنید. برای شکل دهی به ساقه های گیاه می توانید به کمک قیم های سیمی، ساقه های گیاه را به شکل نیم دایره در آورید یا گل را در سبد آویزان قرار دهید.

 

پیچ شمعی گیاه رونده همیشه سبزی است که در زمستان رشد آن کاهش می یابد اما به خواب فرو نمی رود. گل رونده پیچ مومی بیش از پیچ شمعی نور مستقیم را تحمل می کند و حداقل به ۴ ساعت نور مستقیم برای گلدهی نیاز دارد؛ در روزهای ابری می توانید از نور مصنوعی استفاده کنید. اگر این گیاه بالارونده را در آپارتمان نگهداری می کنید در فصل زمستان آن را از شوفاژ و بخاری دور نگه دارید چون حرارت این منابع باعث خشک شدن برگ ها می شود.

 

۵- بگونیا رکس Begonia Rex

نام علمی Begonia rex

نور مناسب:نور مستقیم آفتاب

تکثیر:قلمه برگ

خاک مناسب:مخلوطی از تورب، خاک برگ نرم و ماسه به نسبت مساوی

آبیاری:آبیاری با آب سبک بدون املاح انجام شود، در زمستان هفته ای یکبار و در تابستان هفته ای دو بار، در هنگام آبیاری برگ ها خیس نشوند وتنها سطح خاک را همیشه مرطوب نگه دارید.

بگونیا رکس یا بگونیا برگی از خانواده Begoniaceae می باشد و زیستگاه اصلی آن هیمالیا است، بگونیا دارای ۹۰۰ گونه مختلف از گیاهان بالا رونده همیشه سبز و خزان کننده به طول چند سانتیمتر تا به طول ۳ متر است که آن را به خاطر برگ و گل های زیبایش پرورش می دهند. این گیاه زیبا به صورت تک پایه است یعنی گل های نرو ماده آن روی یک گیاه قرا دارند.

تنوع گونه های بگونیا به حدی است که شناسایی تمام آن ها کار دشواری می باشد به همین دلیل آن ها را به سه دسته غده دار، ریزوم دار و ریشه فیبری تقسیم می کنند. از بین انواع بگونیا تنها گونه غده دار خزان دارد و بقیه گونه های آن جزء گیاهان همیشه سبز به شمار می آیند. بگونیا ی رکس، بگونیا تکمه ای ، بگونیا عروس یا واکسی ، بگونیا هلندی یا هلیمالس و ببری چند مورد از انواع بگونیا می باشند.

 

بگونیا رکس یکی از گیاهان بالا رونده همیشه سبز است که دارای انواع مختلف بگونیا رکس پنجه ای، بگونیا رکس موکتی، بگونیا رکس مخملی و بگونیا رکس برگی می باشد و به خاطر برگ هایش شهرت فراوانی دارد. برگ های این گیاه گلدانی به شکل قلب و چروکیده و به رنگ سبز تیره با لبه های نقره ای رنگ است؛ البته سطح برگ به رنگ های دیگری همچون قرمز، کرم یا ارغوانی هم وجود دارد.

 

بگونیا برگی دارای واریته های متعددی می باشد و برای نگهداری آن به عنوان گل آپارتمانی از سبد آویزان استفاده می کنند. این گیاه رونده آپارتمانی به خاطر برگ های مخملی و خوشرنگ جلوه ای زیبا دارد و سهولت در نگهداری، امکان تکثیر در همه شرایط و تنوع در رنگ برگ ها سبب توجه افراد زیادی به این گیاه بالا رونده همیشه سبز شده است.

 

گیاهان نامبرده تنها ۵ مورد از گیاهان بالا رونده همیشه سبز می باشند؛ گل رونده پتوس، گیاه رونده پاپیتال، گل کاغذی و گیاه رونده آپارتمانی بنجامین که به ترتیب در مطالب گل های آپارتمانی کم نور، بهترین گیاهان برای تصفیه هوای خانه، گیاهان آپارتمانی گلدار و یژگی هر کدام، معرفی انواع گیاهان آفتاب دوست به بررسی آن ها پرداختیم نیز جزء گیاهان بالا رونده همیشه سبز می باشند.

کشتزار پایگاه تخصصی آموزش کشاورزی و فروشگاه آنلاین کشاورزی بذر ، کود ،سم و ابزار آلات باغبانی.

 

زمان مناسب کاشت گل و گیاه     

هر زمان می خواهید بکارید!!

احتملا شنیدید که درخت و گیاه را باید در اسفند ماه کاشت دلیلش این است که درختان در اسفند در خواب هستند و بعداز چند رو از خواب بیدار می شوند و گیاه شروع به رشد می کنند و بهترین زمان جابجایی همان زمان است اما این برای درختان و گیاهانیست که ریشه لخت هستند و یا اینکه میخواهیم گیاهی را از زمین در بیارید و از جایی به جای دیگر انتقال بدید.

 

باید بگیم که کاشت هر نوع گل و گیاهی محدودیت زمانی ندارد و هر موقع از سال میتوان اقدام به کاشت نمود اما شرایطی دارد که باید فراهم شود تا گیاه در بقیه فصول سال آسیب نبیند.

 

1- اینکه گیاه باید ریشه پر باشد یعنی اینکه درون گلدان یا کیسه پلاستیک خوب ریشه زده باشد.

2- اگر گیاهی را در تابستان بکارید باید بلافاصله به آن آب بدید و تقریبا روزی یک مرتبه آبیاری شود(البته به نوع گیاه بستگی دارد شاید دو روز یک مرتبه و گیاهانی هم هستند که روزی دو مرتبه در تابستان نیاز به آبیاری دارند)

 

بهترین حالت در فصل گرم سال این است که  ابتدا گودال کنده شده را پر از آب کرده  و سپس گیاه را از گلدان در آورید و درون چاله بگذارید و بعد خاک بریزید.

پس هر گل و گیاهی را میتوان حتی در تابستان هم کاشت به شرط اینکه ریشه پر باشد و مرتب آبیاری شود.

 

دیوار سبز

دیوار سبز (green wall) دیواری پوشیده شده از گیاه می‏باشد که به آن دیوار زنده یا باغ عمودی نیز گفته می‏شود. دیوار سبز متشکل از یک محیط رشد مانند خاک و یا زیرلایه است، و بیشتر آنها دارای یک سیستم تحویل آب یکپارچه می‏باشند.

 

به طورکلی گرین وال یک عایق برای حفظ درجه حرارت داخلی ساختمان به وجود می‏آورد. دیوار‏های سبز مبتنی بر شرایط می‏توانند به صورت داخلی یا خارجی، بطور مستقل و یا متصل به دیوار موجود، و در انواع و اندازه‏های مختلف وجود داشته باشند.

 

به صورت کلی سرفصل های زیر در این مقاله مورد بررسی قرار خواهند گرفت:

 

تاریخچه ی دیوار سبز

برای نخستین بار استنلی هارت وایت، استاد معماری منظر در دانشگاه ایلینوی، در سال ۱۹۳۸ ” سیستم معماری باربری گیاهان” را اختراع نمود، گرچه نمونه های اولیه آن فراتر از حیاط خلوت او پیشرفتی نکرد.

پس از او پاتریک بلان، متخصص گیاه شناسی زیرزمینی جنگل های گرمسیری، با معمار ادریف فاینسیلبر و مهندس پیتر رایس در سال ۱۹۸۶ اولین دیوار سبز بزرگ داخلی را با موفقیت در پاریس پیاده سازی کردند.

در سال ۲۰۰۵، او به همراه معمار جین نوول دیوار سبز خارجی در ساختمان اداری موزه کوای برانی را ساختند. از آن پس دیوارهای سبز محبوبیت بسیار زیادی یافتند. از ۶۱ گرین وال بزرگی که توسط greenroof.com لیست شده اند، ۸۰% از سال ۲۰۰۹ به بعد و ۹۳% از سال ۲۰۰۷ به بعد ساخته شده اند. بسیاری از دیوارهای سبز نمادین توسط مؤسسات و مکان های عمومی مانند فرودگاه ها ایجاد شده و امروزه ساخت آنها بسیار رایج گشته است.

در سال ۲۰۱۵، بزرگترین دیوار سبز که در مرکز کنوانسیون بین المللی لوس کابوس واقع شده است، توسط معمار مکزیکی فرناندو رومرو طراحی شده و ۲۷۰۰ متر مربع را پوشش می‏دهد.

 

انواع دیوار سبز

گرین وال ها غالباً از قطعات پیمانه‌ای که نگهدارنده ماده رشد هستند ساخته شده‌اند و می‌توان آن‌ها را بنا بر نوع پوشش رشد بکار رفته طبقه‌بندی کرد: پوشش نرم، پوشش حصیر شکل و پوشش ساختاری.

 

پوشش نرم

این نوع از پوشش‏ها بسته‏های خاک خود را در کیف یا مکانی مانند قفسه نگه می‏دارند که سپس بر روی دیوار نصب می‌شوند. لازم است پوشش این نوع سیستم‏ها حداقل یکبار در سال در مکان‌های خارجی و بطور تقریبی دو بار در سال در مکان‌های داخلی تعویض شود.

سیستم‌های خاک نرم برای مناطق زلزله خیز و همچنین مناطقی که دارای رفت‏و‏آمد زیادی می‏باشند، مناسب نیستند. سیستم‏های خاک نرم بدون سیستم فرسایش پوشش فیزیکی برای باغبان خانگی بسیار مناسب هستند، جایی که کاشت مجدد از یک فصل تا فصل دیگر و یا سال به سال نیاز است. اما سیستم‌های خاک نرم با سیستم‌های فرسایش پوشش فیزیکی برای تمام کاربردهای مربوط به دیوار سبز مناسب هستند.

 

پوشش حصیری

سیستم‌های حصیری از فیبر الیافی یا حصیرهای نمدی تشکیل می‏شوند. این سیستم ها بسیار نازک هستند حتی در لایه های چندگانه، و به همین خاطر بیش از سه تا پنج سال قادر به پشتیبانی از سیستم ریشه های لرزان در گیاهان بالغ نخواهند بود.

روش اصلاح این گونه از سیستم ها جایگزین کردن قطعات بزرگ سیستم در طی زمان با برش حصیر بیرون از دیوار و جابه‌جا کردن آن با حصیر جدید است. این روند مطابق با ساختارهای ریشه گیاهان همسایه بر روی دیوار است و غالباً در روند اصلاح، بسیاری از گیاهان جانبی را از بین می‌برد.

این سیستم‌ها بهترین کاربرد را در قسمت داخلی ساختمان دارند و مناسب برای مناطقی هستند که دارای گیاهان کوچک با رشد کم می باشند زیرا درصورتی که با گذر زمان وزن گیاهان زیاد شود ممکن است حصیر تکه تکه شده و سیستم فرو ریزد. توجه داشته باشید که سیستم حصیری به دلیل باریک بودن و عدم توانایی در نگه‌داشتن آب و فراهم کردن حائلی در برابر ریشه‌های گیاه به آبیاری مداوم نیاز دارد.

 

ممکن است این سیستم ها به راحتی بخاطر باران های شدید و باد های سنگین از بین بروند در نتیجه به خاطر داشته باشید که ارتفاع آنها بیشتر از ۸ فوت نباشد.

 

پوشش ساختاری

پوشش‌های ساختاری قطعاتی هستند که بهترین مشخصه‌‏ها را از هر دو سیستم پیشین در خود دارا می‏باشند و می‌توانند در اندازه‌ها، شکل‌ها و ضخامت‌های مختلف تولید شوند. مزیت این پوشش‌ها این است که برای ۱۰ تا ۱۵ سال مقاوم می‏مانند و با توجه به گیاهی که برای دیوار انتخاب می‌شود می‌توان ظرفیت آب را بالا برد یا کم کرد، می‌توانند pH و EC مناسب گیاه را داشته باشند و برای حفظ و جابجایی‌ها به راحتی کنترل شوند.

این پوشش‌ها بهترین انتخاب برای دیوار زنده در کاربردهای داخلی و خارجی هستند. همچنین این پوشش‌ها بهترین انتخاب برای نواحی با بادهای زیاد، زلزله خیز و یا ارتفاعات می‏باشند. پوشش ساختاری به دلیل دوام طولانی مدت و کاربرد بسیار بالایی که در محیط‌های مختلف دارد بر دیگر پوشش‌ها ارجحیت دارد. در رابطه با نصب می‌توان گفت که هزینه نصب آن‌ها بالا و هزینه حفظ آن‌ها کمتر است.

 

مزیت های دیوار سبز

 

زیبایی شناسی: هنگام بازدید از باغ گیاه شناسی، قدم زدن در یک پارک یا پیاده روی در جنگل، مشاهده می شود که طبیعت با انواع مختلفی از رنگ ها، بافت ها، الگوها و اندازه های مختلف ظاهر شده است. با استفاده از این تنوع و ترکیب صدها گونه از گیاهان امکان ایجاد هنر زنده به وجود می‏آید. ما دوست داریم که گیاهان را به عنوان رنگ و دیوارهایمان را به عنوان بوم ببینیم!

طراحی یک دیوار سبز که متنوع، چشم نواز، جذاب و به بیانی ساده لذت‏بخش باشد، کاری بس پیچیده خواهد بود و نیاز به برنامه ریزی استراتژیک، دانشی عمیق از گونه های بی شمار گیاهان، چشم قوی برای طراحی و خلاقیت زیاد دارد.

 

کیفیت هوای داخل ساختمان: به طور متوسط افراد ۹۰% وقت خود را در محیط‏های داخلی می‏گذرانند. ما به طور دائم با آلودگی هوای داخل ساختمان بمباران می‏شویم. خبر خوب این است که همه ی گیاهان آلاینده‏ها را از هوا جذب کرده و باعث تمیزی آن می‏شوند.

یک گیاه گلدانی تنها بخشی از این سموم را از بین می برد و با هر گیاه اضافی این امر افزایش می‏یابد. دیوار سبز می تواند حاوی بیش از هزاران گیاه باشد که هر کدام از آنها هوا را فیلتر کرده و اکسیژنی غنی از انرژی ایجاد کند.

 

سلامت اجتماعی: پوشش گیاهی گرین وال هوا را خنک می‏کند، حرکات هوا را کند می‏کند، و به عنوان یک بستر برای از بین بردن آلودگی و سم‏زدایی عمل می‏کند. دیوارهای زنده به عنوان بخشی از جوامع سبز باعث افزایش غرور و افتخار، سطح اعتماد و مشارکت مدنی می شود.

این جوامع، خشونت، تجاوز، خرابکاری و زباله را کمتر خواهند دید.

 

استفاده از دیوار سبز منجر به کاهش سر و صدای محیط می شود

 

کاهش سر و صدا: گیاهان و خاک عایق صوتی هستند. دیوارهای سبز باعث کاهش سر و صدای ناشی از فرودگاه ها، کارخانجات صنعتی، قطارها و ترافیک به نفع ساختمان های مجاور می‏شوند. گیاهان در سراسر جهان برای کاهش سر و صدا در امتداد جاده ها و بزرگراه ها مورد استفاده قرار گرفته اند.

 

افزایش بهره‏ وری: دیوارهای زنده باعث افزایش کارایی، حضور و نگهداری کارکنان می‏شوند. دسترسی به طبیعت در محل کار می‏تواند سبب از بین رفتن خستگی چشم، کاهش خستگی ذهنی و تمرکز بر روی وظایف شود.

همچنین غیبت، شکایت و استرس روانی کارکنان در چنین اماکنی کمتر بوده و افزایش بهره وری را به همراه خواهد داشت.

 

قدرت شفادهندگی: بیمارانی که به طور فیزیکی با گیاهان ارتباط برقرار می کنند، از داروهای کمتری استفاده می کنند و طول دوره درمان آنها کاهش می‏یابد.

 

صرفه جویی در مصرف انرژی: دیوارهای سبز داخلی و خارجی باعث خنک شدن هوا در ماه های گرم فصل تابستان با رویه ای به نام تبخیر تعرق، می‏باشند. در فصل زمستان نیز عایق بودن دیوار ها باعث می‏شود هزینه های انرژی برای گرمایش ساختمان کاهش یابد.

 

از دیگر مزایای دیوار سبز می‏توان به ایجاد حال خوب اشاره کرد، گیاهان بر خلق و خوی، ادراک، احساسات و خلاقیت انسان تأثیر بسزایی دارند. گرین وال همچنین باعث حفاظت از سازه های ساختمان می‏شود، چرا که ساختمان ها در معرض المان های آب و هوایی می‏باشند و در طول زمان برخی مواد ارگانیک ساختمان ممکن است شروع به خراب شدن کنند.

 

باغ های عمودی محیط های سالم را ارتقا می‏دهند و همچنین به زیست پروانه ها، حشرات و پرندگان کمک می‏کنند.

 

گیاهان مناسب برای دیوار سبز

 

زمانی که می‏خواهید یک دیوار زنده برای خود بسازید، باید تمام تلاشتان را به منظور زیبایی هرچه بیشتر آن به کار گیرید. انتخاب گل و گیاه مناسب برای دیوار سبز مهمترین نقش را در نتیجه‏ی این امر ایفا می‏کند. در اینجا قصد داریم به معرفی چندین گونه از بهترین گزینه ها بپردازیم:

 

اسکینانتوس: یکی از بهترین گونه ها برای باغ عمودی می‏باشد چراکه می‏توان آن را هم در محیط داخل و هم خارج از ساختمان به کار برد. اگرچه مطلوب ترین شرایطی که این گیاه در آن شکوفه می‏دهد شامل محیط های گرم و مرطوب به همراه خاک مرطوب و نور کامل است اما این گیاه در شرایط و محیط های خشک و حتی کم نور هم می‏تواند عملکرد خوبی از خود نشان دهد. این گیاه به واسطه ی جوانه های که دارای گل‏های قرمز هستند و برگ‏هایی که دارای رنگ سبز براق هستند، بسیار زیبا به نظر می‏رسد.

سرخس برگ شمشیری: این گیاه به مراقبت چندانی نیاز ندارد و در محیط های مرطوب عملکرد بهتری از خود نشان می‏دهد. بنابراین می‏تواند یک انتخاب عالی برای طرح های کار شده در خارج از ساختمان که محیط مرطوبی دارند، باشد.

این گیاه برای باغ ها مناسب است و ویژگی خوب آن این است که دما را کنترل کرده و معتدل می سازد.

اقاقیا: مهمترین کاربرد این گیاه، پر کردن فاصله های خالی بر روی دیوار شماست. اقاقیا به راحتی در دسترس عموم قرار دارد و تهیه آن آسان می‏باشد.

پوتوس: اگر دیوار شما به نور دسترسی کمتری دارد، این گیاه بهترین انتخاب برای شماست. جابه‏جایی این گونه بسیار آسان است و به همین دلیل انتخاب خوبی برای دکوراسیون می‏باشد.

دراسینا: این گیاه به دلیل محبوبیت خود، در لیست گیاهان به کار رفته در دیوار سبز بسیار مشاهده شده است. دلیل اصلی آن، رنگ برگ های این گیاه است. شما می‏توانید انتظار رنگ های زرد، قرمز، کرم و سفید را در دیوار خود با وجود این گیاه داشته باشید.

هویا کارنوزا: این گیاه با عنوان “گل چسب” نیز شناخته می‏شود و بیشتر مناسب باغ های کوچک می‏باشد. این گیاه انتخاب خوبی برای دیوارهای سبز خارج ساختمان است و همچنین می‏تواند در یک جهت مشخص که برایش تعیین می‏کنند رشد کند.

استفانیوس: این گیاه به علت داشتن گل های بزرگ و سفیدی که دارد، بیشتر برای دکوراسیون سالن های عروسی استفاده می‏شود. گل های آن عطر و رایحه ای مطبوع به باغ شما هدیه می‏کنند. این گیاه معمولا تحمل تمامی شرایط را خواهد داشت.

اسپاتی فلیوم: این گیاه هم به مراقبت زیادی نیاز ندارد و در شرایطی با نور کم و رطوبت کم هم می‏تواند به زندگی ادامه دهد. حتی گل های کهنه و پژمرده ی این گیاه تنها به سبز تغییر رنگ می دهند و جذابیت اولیه ی خود را حفظ می‏کنند.

کروتون: اگر به نور کافی دسترسی دارید این بوته عالی عمل می‏کند و با رنگ های جذاب خود دیوار شما را بسیار زیبا می‏کند.

از دیگر گیاهانی مناسب برای دیوار سبز یا green wall ها مناسب هستند می‏توان به شفلرا (درخت چتر)، یاسمن، نیلوفر، لوبیا زینتی، لادن، شمشاد پیچ، گل ساعتی، گل کاغذی، پیچ امین الدوله، پیچک، پیچ اناری، پیچ روسی، عشقه، نسترن، پیچ گلیسین و غیره اشاره کرد.

در این مقاله به معرفی دیوار سبز (green wall) و انواع پوشش های آن پرداختیم. همچنین بسیاری از مزیت های آن را مورد بررسی قرار دادیم. این مقاله به شما کمک می کند که گیاهان مناسب برای دیوار سبز را بشناسید و از آنها بهره ببرید.

با توجه به فواید باورنکردنی باغ های عمودی برای بشریت، اجتماع، زیبایی و همچین ساختمان ها بهتر است وقت را تلف نکنیم و دست به کار شویم.

 

منابع:

وب سایت کشتزار

وب سایت این یا اون

وب سایت چیدانه

وب سایت گل و گیاه

وب سایت نمابرگ نگار

 

Amadgp.ir

کپی از مطلب با درج لینک مستقیم بلامانع می باشد.

 

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی
Designed By Erfan Powered by Bayan